Jídlo na Kubě
I když je Kuba ostrovním státem, nejtypičtějším jídlem překvapivě nejsou ryby (samozřejmě také do jídelníčku patří), ale vepřové maso. Co se týká zeleniny, hojně se můžete setkat s rajčaty, paprikou nebo česnekem.
V hotelu se budou stoly prohýbat uzeninami, ovocem, jogurty a jídly, které chutnají všem. Díky dovozu, který podporuje místní politický systém, si můžete dát v podstatě na co máte chuť. To ale neznamená, že ochutnáváte pravou kubánskou kuchyni.
Kubánská kuchyně a typická jídla na Kubě
Pokud máte chuť na opravdové kubánské jídlo, hledejte ho mimo hotel. Vydejte se do takzvaných paladeres, což jsou soukromé restaurace, které nabízí místní kuchyni. Ta je stejně barevná jako kubánská příroda. Typické menu tvoří ovocný koktejl z citrusů a tropického ovoce, salát z bílého zelí a okurek a další zelenina. Hlavní chod je pak buď kuřecí nebo vepřové maso připravené na mnoho způsobů, jako přílohu dostanete rýži s malými černými fazolemi moros y cristianos. Jako něco malého k zakousnutí vám místní nabídnou kukuřičné tamales, housky s vepřovým nebo chleba s kouskem selete.
Speciální přílohou Kubánských pokrmů jsou boniatos - místní sladké brambory nebo yuca. Dále např. bílá rýže, fazole nebo další specialita - malanga. Hlízy malangy jsou podobné bramborám, dokonce z nich Kubánci připravují placky podobné bramborákům. Další přílohou může být avokádo. Pozoruhodné je, že kubánská kuchyně nezná smetanu, zahuštěné omáčky a ani ohnivě pálivá jídla. Nejhojnějším ovocem jsou bez pochyby banány, podávají se upravené na všemožné způsoby, a to jak slané, tak sladké. Nejčastější úpravou pokrmů je smažení.
No a čim to všechno zapít? K jídlu určitě pivo, Kubánci jej milují a místní piva Cristal či Bucanero jsou velmi dobrá. Po jídle nesmí chybět káva a panáčkem místního rumu také nic nezkazíte. Z nealkoholických nápojů se nabízí celá řada místních limonád, ovocných džusů nebo obyčejná balená voda.
Jídla v restauracích
Většina restaurací nabízí kreolsko-kubánskou kuchyni. Její hlavní součástí jsou rýže a fazole. Narazíte buď na černé (congrí) nebo na červené (s rýží se jim říká moros y cristianos – maurové a křesťané), červené se většinou podávají na východě Kuby. Servírují se většinou s pečeným kuřetem (pollo asado) nebo s pečeným vepřovým (cerdo asado). Během pobytu na Kubě nezapomeňte ochutnat mořské plody, především pak krevety na spoustu způsobů či langustu.
Co musíte ochutnat
Ochutnat určitě musíte i dezert jako je fritovaný banán, kandovaná papája nebo pudink (flan). Oblíbená je i marmeláda z kvajávy servírovaná se sýrem. Velmi oblíbeným jídlem mezi kubánci je pizza se sýrem (pizza con queso). Základem je rajčatový protlak a sýr, nahoře pak najdete rajčata a šunku. Určitě stojí za to ji ochutnat na více místech, protože pokaždé bude malinko jiná.
Ceny v restauracích
Pokud jste se rozhodli dát si něco dobrého v místí restauraci, nemusíte se bát přemrštěné částky za jídlo. Ceny pokrmů i nápojů v restauracích na Kubě jsou o něco málo nižší nebo srovnatelné jako ceny u nás. Za běžné jídlo Kuby dáte kolem 150 Kč, nealkoholický nápoj se v klidu vejde do třiceti korun.
Na co byste neměli zapomenout je spropitné. Nemusíte nic složitě počítat, doporučená výše spropitného je kolem 10 % z celkové částky.