Kubánský rum

kubánský rum Vedle doutníků je rum druhá největší neřest, kterou si Kubánci dopřávají. Příznivé tropické klima, vzdušná vlhkost a velmi kvalitní zemina zajišťují nejlepší podmínky pro pěstování cukrové třtiny.

Vysoká kvalita rostlin a z generace na generaci předávaná tradice dodává kubánskému rumu jak vysokou kvalitu, tak nezaměnitelnou chuť a vůni.

 

 

Výroba kubánského rumu

S výrobou rumu se začalo přibližně v 16. Století, kdy si tento nápoj dopřávali otroci na plantážích na posilněnou. V 17. století se pak stal oblíbeným a neodmyslitelným společníkem námořníků. Z této doby také pochází známý Grog (rum ředěný vodou). A v neposlední řadě byl také využíván v lékařství jako anestetikum nebo jako platidlo při obchodu s otroky.

Základní surovinu pro výrobu rumu – cukrovou třtinu přivezl na Kubu Kryštof Kolumbus na své druhé plavbě do Ameriky v roce 1494. Je to rostlina, která výrazně připomíná kukuřici. Po sklizni (ruční nebo mechanické) se rostliny nasekají na malé kusy a lisují. Šťáva z nich se zachytává. Vše se musí stihnout do 24 hodin, jinak se rostliny zkazí. Extrakcí se z třtinové šťávy získává melasa (odpadní látka při výrobě cukru), která se poté nechává zkvasit a destiluje. Vzniklý rum je bezbarvý. Barvu získává až zráním, případně přidáním speciálního karamelu. Podle charakteru požadovaného destilátu zraje rum od několika měsíců do tří let. Prodávané zboží je pak směsicí různě starých produktů, což zajišťuje zachování typické chuti a vůně.

V současné době se poptávka po pravém, kvalitním kubánském rumu zvyšuje zejména díky nárůstu obliby míchaných nápojů jako je například Mojito či Daiquiri.

 

Druhy kubánských rumů

kubánský rumNejznámější kubánské rumy vyrábí značka Bacardi. Různé druhy rumů, včetně Ron Santiago de Cuba, který je dnes považován za nejlepšího zástupce kubánských rum, seženete ve státních obchodech, kde se dají bez problémů koupit. V původních palírnách firmy Bacardi dodnes vznikají nové revoluční značky rumů. Mezi nejznámější rumy patří Rum Presidente, Ophyrum nebo Legendario

Nejkvalitnější kubánské rumy jsou k dostání ve státních obchodech. Je jedno, do kterého a kde zajdete, protože ceny jsou (a musí být) ve všech stejné. Kvalitní litrová láhev rumu vychází v přepočtu okolo 800 až 1000 kč, což je o dost méně, než se za stejnou láhev platí u nás (pokud je tady vůbec k sehnání, většinou je tento typ nápojů dostupný pouze v internetových obchodech).

 

Nejvýznačnější firmy vyrábějící rum:

  • METHUSALEM - Firma založená v roce 1872 na Kubě. Do 60. let 19. století vyráběla firma na Kubě, ale za Castrova režimu byla konfiskována a nyní se rum vyrábí podle kubánské receptury v Dominikánské republice. Ve své kategorii získává především v posledních letech nejvyšší ocenění. Výroba je založena na stejné metodě jaká se používá pro výrobu brandy, sherry nebo koňaku.
  • PLANCHAO - Rum vonící pravou Kubou a krásnými ženami. Je nejoblíbenější značkou Kubánců i turistů.
  • SANTIAGO - Značka, která je následníkem firmy METHUSALEM (po jejím vystěhování). Vyrábí se ve stejné továrně a pravděpodobně shodnými nebo velmi podobnými postupy. Zraje v nejstarších sudech, které jsou na Kubě k sehnání (některé až z 20. let 20. století).

 

Pravidla pití kubánského rumu

Pokud si dáte rum s Kubáncem, vám rovnou naleje dvě skleničky. Dosud se neví, zda má tohle specifické pravidlo pití rumu na Kubě hlubší historickou stopu, nebo jen místní nechtějí čekat a dolévat si pokaždé další skleničku, proto nalévají rum rovnou do zásoby. V každém případě určitě neplatí, že musíte rum pít samotný. Právě proto vznikl koktejl zvaný Kuba libre, který míchá rum s colou a limetkou. 

 

Historie kubánského rumu

Kořeny vzniku rumu jako takového nehledejme přímo na Kubě. Zde ho jen dovedli k dokonalosti. Dali mu vytříbené aroma a lahodnou chuť. Na začátku to byli pravděpodobně otroci na plantážích, kteří si začali z melasy vyrábět alkoholický nápoj, který je rozveseloval při práci a dodával jim kuráž. 

Původní rum se od dnešního dost lišil, měl totiž příliš velké procento alkoholu a hořkou chuť. Za dnešní podobu kubánského rumu vděčíme Kubánci Facundovi Bacardímu, který jako první filtroval rum skrz dřevěné uhlí a výrazně tak proměnil jeho kvalitu.

 

Mohlo by vás zajímat

Kubánská kuchyně

Kubánské doutníky

Rezervace
po telefonu
Rezervace Kuba
+420 725 699 909
Rezervace Emiráty, Srí Lanka
+420 725 631 875
Rezervace Dominikánská republika, Mexiko, Maledivy
+420 257 221 724
Získejte slevu 599 Kč
Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte
599 Kč
na dovolenou!
Souhlasím s podmínkami registrace
AKTUÁLNÍ SITUACE - PRODEJ OD 16.08.2020